Koska jokainen itseään kunnioittava matkaopas kyllästää opastettavansa matkapaikan faktatiedoilla, jos ei jo matkalla lentokentältä hotelliin, niin viimeistään tervetulotilaisuudessa. Tapahtuma, josta useimmat moneen kertaan samassa kohteessa reissanneet ymmärtävät paeta heti appelsiinimehunsa siemaistuaan tai viimeistään siinä vaiheessa kun puhelias Pihtiputaan mummo avaa kyseliään arkkunsa...
Yleensä nämä puheet vilisevät nimiä, numeroita ja vuosilukuja siihen tahtiin, että suorastaan heikottaa. Tosin saattaa olla, että puolta porukasta ei kiinnosta ja se toinen puoli ei kuule ensimmäisen puolikkaan kovaäänisten ääntelyn takia, mutta koska se nyt vaan kuuluu asiaan, niin asiat kerrotaan.
Niinpä mekin otamme pikkuisen ennakkoa ja pistämme tähän ennen reissuun lähtöä luettavaksi Kanariansaaret faktaa ja samalla tietenkin sivistämme itseämme myös. (Suomeksi: Kyllästytämme ne harvat lukiat jotka ovat tähän asti lukeneet blogiamme..)
Kanariansaarethan (Islas Canarias) on Espanjan kuningaskuntaan kuuluva itsehallintoalue, joka koostuu seitsemästä tulivuoriperäisestä saaresta, jotka sijaitsevat Afrikan rannikolla. Siitä, mistä saaret ovat saaneet nimensä liikkuu kaksi erilaista tarinaa, mutta kumpikaan ei kerro, että nimi olisi peräisin kanarialinnulta. Sen sijaan vanhemman, roomalaisen historioitsija Pliniuksen julkaiseman version mukaan saaret ovat saaneet nimensä villikoirista, joita saarilla oli paljon (koirahan on latinaksi Canis). Toinen versio sanoo nimen olevan peräisin Canary-hylkeistä. Tiedä sitten, kumpi on oikein, molempia versioita liikkuu ainakin netissä suunnilleen yhtä paljon.
Laajempana kokonaisuutena Kanariansaaret kuuluvat Makaronesian saariryhmään, johon kuuluu seitsemän Kanariansaaren lisäksi Portugalille kuuluvat Azorit, Madeira ja Selvagenssaaret sekä itsenäinen valtio Kap Verde. Asuttuja saaria on yhteensä 28 ja asumattomia vain muutamia, kuten Selvagenssaaret, Desertassaaret Madeiralla sekä Santa Luzia Kap Verdessä.
Tomi: Taitaa olla aitoa faktaa, koska nyt jo haukotuttaa kun luen tätä... :)
Seitsemän Kanariansaarta puolestaan jakautuvat niin, että neljä läntisintä (Tenefiffa, La Palma, La Gomera ja El Hierro) muodostavat Santa Cruz de Tenerifen maakunnan. Kolme itäisintä saarta (Gran Canaria, Lanzarote ja Fuerteventura) puolestaan muodostavat Las Palmasin maakunnan.
Saarten alkuperäisasukkaita olivat guanchit siis afrikkalaisten berberien jälkeläiset, ranskalaiset valloittivat osan saaristoa 1400-luvun alussa, mutta Espanjan merimahdin kasvaessa kaikki saaret siirtyivät espanjalaisten hallintaan vuoteen 1495 mennessä, jolloin alkuperäisasukkaat orjuutettiin. Osa heistaä kuoli tauteihin, kuten isorokkoon, joita valloittajat toivat mukanaan ja hengissä selvinneet sulautuivat valtaväestöön pikkuhilljaa. Espanjan merimahdin kasvu tarkoitti myös sitä, että Kanariansaarista tuli tärkeä välietappi, ns. "viimeinen pysähdyspaikka" matkalla uuteen maailmaan eli Etelä-Amerikkaan, jossa saapumissatama puolestaan oli Salvador de Bahian satama Brasiliassa Kaikkien pyhien lahden (
Baía de Todos os Santos) rannalla, mistä lisää täällä,
KLIK. Vuonna 1821 saarista tehtiin Espanjan provinssi ja Santa Cruz de Tenerifen kaupungista tuli pääkaupunki .
Saarten talous perustuu turismiin ja trooppiseen maanviljelyyn (banaanit ja tupakka). Saarilla käy vuodessa 10 miljoonaa turistia (tänä vuonna siis kymmenen miljoonaa + kaksi turistia :-D). Turistien lisäksi saarilla on toki myös paikallisia asukkaita, vaikka nämä lienevätkin parhaan turistisesongin aikaan vähemmistössä, sillä saarilla on yhteensä n. 2,1 miljoonaa asukasta, joista vajaa miljoona Teneriffalla.
Shoppailijan paratiisiksikin Kanariansaarian on kehuttu. Siihen on syynä se, että Saaret kuuluvat Euroopan unionin tullialueeseen, mutta eivät kuulu EU:n veroalueeseen. Tämä mahdollistaa verovapaiden tax-free -ostosten tekemisen, vaikka Kanariansaarille matkustettaisiin EU:n sisältä. Lisäksi kosmetiikan arvonlisävero on 0 eli saattaa olla, etä mukaan päätyy pari hajuvettä, muutama kynsilakka ja muuta mukavaa. Lisäksi aluella matkustanut työkaverini vihjasi, että kosmeettisista tuotteista nimenomaan Aloe Vera on saarilla paljon käytetty supertuote, josta tehdään myös erilaisia voiteita yms. joita kannattaa ostaa tuliaisiksikin.
Sitten se varsinainen Teneriffa osuus niille, jotka mahdollisesti ovat jaksaneet lukea tänne asti.
Tomi: Hzzz... krooh, pyyyh....
Teneriffa on siis Kanariansaarten suurin saari ja sen suurin kaupunki Santa Cruz de Teneriffe on samalla myös maakunnan pääkaupunki. Asukkaita oli siis se vajaa miljoona ja pinta-alaa 2 032 km² eli hiukan vähemmän kuin Porilla (1 704 km²) ja Tampereella (689,6 km²) yhteensä.
Saarella sijaitsee koko Espanjan korkein vuori, 3 718 metrin korkeuteen yltävä tulivuori Teide. Vuorelle pääsee hyvällä ilmalla ylös köysirataa pitkin Las Cañadasin kraatterialueelta. Eli vuorossa on jälleen kerran tuskallisia hetkiä kiikkerässä köysiratavaunussa, kai sekin on yhden sortin hulluutta, kun ei vaan voi olla menemättä, vaikka kuinka hirvittäisi.
Se mitä Teneriffan historiasta mielelläni unohtaisin on se, että Teneriffalla on tapahtunut maailman tuhoisin lento-onnettomuus, kun kaksi Boeing 747 -konetta törmäsi toisiinsa pohjoisen lentoaseman kiitotiellä vuonna 1977 ja 587 ihmistä sai surmansa. Meidän onneksemme Teneriffalle on tuon onnettomuuden jälkeen rakennettu myös toinen, eteläinen lentoasema, jossa on yleensä paremmat sääolot (siis vähemmän sumua) ja meidän lentomme kulkevat sen kautta.
Vähemmän sumua etelässä on seurausta siitä, että Teneriffan eteläinen osa on varsin kuiva verrattuna kosteaan ja hedelmälliseen pohjoiseen, jossa Atlantilta puhaltavat tuulet tuovat kaivattua sadetta. Teiden rinteet pysäyttvät sateet tuonne saaren pohjoisosiin ja eteläisellä puolella viljely tapahtuu pitkälti keinokastelun avulla. Samalla se myös tarkoittaa sitä, että saaren eteläisellä puoliskolla on tarjolla varmemmin auringonpaistetta kuin pohjoisessa (ja tästä syystä turistit kertyvät sinne etelään)
Teneriffaa reunustavat pehmeähiekkaiset rannat. Tulivuori Teiden ympäristö on luontomatkailijoiden suosiossa. Teneriffan perinteisin lomakohde on saaren pohjoisosassa sijaitseva Puerto de la Cruz. Suosituimmat Teneriffan lomarannoista ovat Playa de las Américas ja Los Cristianos (nämä löytyävt sieltä saaren eleläosista). Teneriffan nähtävyyksiin kuuluvat mm. Espanjan korkein vuori, Teide,
joka on 3 718 m merenpinnan yläpuolella. Toinen suosituimmista ja
tunnetuimmista nähtävyyksistä on Puerto de la Cruzissa sijaitseva Loro Parque -eläintarha, jossa on kaiketi maailman suurin papukaijapuisto, sekä maailman suurin valaiden allas, OrcaOcean.
San Cristóbal de La Lagunan kaupunki on Unescon maailmanperintökohde.
Santa Cruz de Tenerifen maakunnassa on kolme Espanjan kansallispuistoa: Caldera de Taburiente La Palmalla, Garajonay La Gomeralla ja Teide Teneriffalla. Olisi tietysti aivan mahtavaa päästä käymään kaikissa kolmessa, mutta mitään pakkotavoitteita emme lomallemme halua asettaa.
Teneriffalle on muilta Kanarian saarilta säännöllistä lautta- ja kantosiipialusliikennettä, lisäksi on saarten välisiä lentoja, mutta koska ne laskeutuvat pääsääntöisesti sinne pohjoiselle lentokentälle, taidamme jättää väliin. Mikäli netin ihmeelliseen maailmaan on uskomista, niin bussimatkailu Teneriffalla on edullista ja mahdollista jopa turistille (vrt. Rio, jossa turistille ei suositeltu bussien käyttämistä) eli sitäkin varmaan tulee kokeiltua ja siitä raportoitua ihan käytännössä. Taksien kanssa kuulemma kannattaa olla tarkkana ja varmistaa, että autossa on mittari ja että se kytketään asianmukaisesti päälle.
Olisikohan tässä ollut kerraksi fakta ja vähän muutakin tietoa La isle de Eterna Primaverasta eli Ikuisen kevään saaresta kuten Teneriffaa myös kutsutaan.